PEMANFAATAN BAHAN PENGGUMPAL ORGANIK SEBAGAI KOAGULAN LATEKS
DOI:
https://doi.org/10.47199/jaf.v3i2.124Keywords:
Latex, Coagulant, KKK, PRIAbstract
Latex is a white, milky liquid that comes out of injured plants from the Hevea brasiliensi plant. Hevea
brasiliensi latex can be processed into rubber because it has good properties which contain rubber particles
in the form of poly isopropene hydrocarbons which are the main components of rubber. In this study, latex
coagulation used an organic coagulant as a latex coagulant, namely extract from pineapple fruit and liquid
smoke from rubber wood, oil palm midrib, coconut shell. The results of coagulation were measured by the
quality of dry rubber content (KKK) and PRI. Supported by secondary data, namely literature taken from
journals and browsing on the internet. The results showed that the best coagulant material was produced by
pineapple extract 80%, liquid smoke of coconut shell with a pH of 4.1, liquid smoke of palm fronds with a pH
of 3.2, and liquid smoke of rubber wood with a pH of 2.6.
Downloads
References
Ali F., Situmeang E., Vinsensia O. 2016. Pengaruh Volume Koagulan, Waktu Kontak dan Temperatur pada Koagulasi Lateks dari Asam Gelugur. Jurnal Teknik Kimia. 22 (1): 30–42.
Anwar, K. 2016. Pengaruh Konsentrasi Ekstrak Berbagai Jenis Asam Tumbuhan sebagai Penggumpal Lateks untuk Meningkatkan Mutu Karet. Malang: Jurusan Biologi Fakultas Dan Teknologi Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
Badri, Nuryati, dan Jaya, J.D. 2015. Optimasi Proses Pirolisis Asap Cair Dari Tempurung Kelapa Dan Aplikasinya Sebagai Koagulan Lateks. Jurnal Teknologi Agro-Industri, Vol. 2 No.1.
Baharta, R. dan Edison, R. 2016. Pemanfaatan Tangkai Pelepah Kelapa Sawit sebagai Bahan Baku Asap Cair untuk Penggumpalan Lateks. Prosiding Seminar Nasional Pengembangan Teknologi Pertanian Politeknik Negeri Lampung ISBN 978-602-70530-4-5 , 87-94.
Edison, R. & Oktara, H. 2014. Aplikasi Asap Cair dan Arang Hitam Hasil Pirolisis Tempurung Kelapa dalam Produksi Karet. Politeknik Negeri Lampung. Bandar Lampung
Kusnandar, V.B. 2019. Berapa Luas Lahan Karet Indonesia?. Online at https://databoks.katadata.co.id/datapublish/2019/10/31/berapa-luas-lahan-karet-indonesia, accessed 17 July 2020.
Maulina, S., Misran, E., dan Sarah M. 2017. Pemanfaatan Asap Cair Dari Pelepah Kelapa Sawit Untuk Meningkatkan Kualitas Bahan Olah Karet Petani Karet. Abdimas Talenta, 2 (1) 2017: 57-61.
Praharnata., Sulistyo, J. dan Wijayanti, H. 2016. Pengaruh Penggunaan Nanas Dan Umbi Pohon Gadung Sebagai Koagulan Terhadap Kualitas Bahan Olahan Karet Rakyat. Konversi, Volume 5 No. 1 , 30-38.
Purbaya, M. 2011, Pengaruh Beberapa Jenis Bahan Penggumpal Lateks dan Hubungannya dengan Susut Bobot, Kadar Karet Kering dan Plastisitas, Prosiding Seminar Nasional AvoER ke-3, (ISBN: 979-587-395-4).
Pusari, D., dan Haryanti, S. 2014. Pemanenan Getah Karet (Hevea Brasiliensis Muell. Arg) dan Penentuan Kadar Karet Kering (KKK) dengan Variasi Temperatur Pengovenan di PT. Djambi Waras Jujuhan Kabupaten Bungo, Jambi, Buletin Anatomi dan Fisiologi.
Saputra, E. M. 2016. Pengaruh Asap Cair Berbahan Baku Pelepah Kelapa Sawit Sebagai Koagulan Pada Kualitas Karet Krep. Jurnal AIP Volume 4 No. 1 , 41-53.
Semangun. 2000. Penyakit-Penyakit Tanaman Hortikultura di Indonesia. yogyakarta: Gadjah Mada University Press.
Vachlepi, A. dan Ardika, R. 2019. Produksi Asap Cair Dari kayu Karet Dengan Berbagai Waktu Pirolisis Dan Aplikasinya Sebagai Koagulan Lateks. Balai Besar Industri Hasil Perkebunan , 50-61.
Wijaya, A. dan Rachmawan, A. 2017. Asap Cair Plus Sebagai Penggumpal Lateks. Jurnal Agro Estate, 1 (1), 8-13.
Wulandra, O. dan Hidayoko, G. 2014, Pengaruh Penggunaan Jenis Bahan Penggumpal Lateks Terhadap Mutu SIR 20, AGRITEPA, 1 (1).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Jurnal Agro Fabrica
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.